Falkenbergs konstskola - distansutbildning

Sommarkurs i färg och måleri

"Färgläran revolutionerade min syn på måleri" sa en av våra deltagare nyligen. Nu vill vi att flera ska få upptäcka möjligheterna med färg. Skicka intresseanmälan redan nu till vår sommarkurs. ansokan@falkenbergskonstskola.se

Omfattning 2 veckor, 8 dagars handledning. Du behöver dator, internet, kamera och målerimaterial för att delta. 

Kursen riktar sig till dig som är ny med färg och måleri – och även till dig som målat en del men inte riktigt kommit in i detta med färg och vilka möjligheter som finns.

Jag som leder kursen heter Tanja Airaksinen och jag har lång erfarenhet av att undervisa i måleri och färg, både på distans och i konventionell undervisning ”öga mot öga”. I botten har jag en gedigen utbildning från Konstfack och Kungliga Konsthögskolan.

Du kommer att få genomgångar av metoder och begrepp inom området och efterhand får du uppgifter att jobba med. Uppgifterna är dels grundläggande måleriövningar som går att utveckla och fortsätta testa sig fram med hela livet. Dels övningsuppgifter som handlar om att få syn på olika saker och bli mer van vid att blanda färg.

Vi diskuterar exempel ur konsthistorien och samtiden.

Vad är målet med kursen?

Målet är att:

· du utvecklar din kunskap om olika sätt att tänka i och arbeta med färg och om vilka valmöjligheter som finns

· du får större färdigheter i att arbeta med färgidéer och att du kan diskutera dessa med en professionell vokabulär

· du ökar din förmåga att se, reflektera och dra slutsatser i ditt arbete med färg.

Allt detta kan sammanfattas med att prova sig fram med färg och måleri och ha kul under tiden!

Hur funkar forumet och hur många dagar är undervisningen lärarledd?

Du får handledning och respons på det du gör efterhand. I och med att vi jobbar i ett särskilt utformat digitalt forum följs vi alla åt i arbetet som grupp där alla kan ge respons till varandra. Kursen kommer alltså att fungera som en workshop.

Undervisningen är lärarledd fyra dagar per vecka i två veckor – det är alltså sammanlagt åtta dagar lärarledd undervisning. Du har tillgång till forumet under hela kursperioden och du kan gå in när som helst och läsa, skriva och lägga in bilder i din egen ateljétråd.

Vilka målarmaterial behöver jag?

Material: gouache, vinyl- eller akrylfärg (täckande färg är bäst i den här kursen). Penslar, papper som går att måla på. En mer detaljerad materialbeskrivning kommer att presenteras i god tid inför kursstart.

Behöver jag teknisk utrustning?

Ja, du behöver en dator med bra uppkoppling till internet samt en digitalkamera så att du kan dokumentera det du arbetar med. Du kommer inte att vara låst till någon speciell plats under kursen i och med att all undervisning sker på distans.